Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marianne Verhaert : 'Brandweervrijwilligers positief over Groen knipperlicht hulpdiensten''

VIAS

Het proefproject van het Vias Institute met zogenaamde ‘hoffelijkheidslichten’ zit erop.

Vijf brandweervrijwilligers uit de Kempen konden gedurende 4 maanden de groene knipperlichten testen die aangeven dat de bestuurder onderweg is naar een dringende interventie. Nu worden de resultaten verder geanalyseerd.

Marianne Verhaert, die het parlementaire initiatief nam, dringt aan op een snelle evaluatie van het proefproject. De brandweervrijwilligers zelf zijn alvast bijzonder positief.

In de Kempen reden sinds 1 augustus 5 brandweervrijwillers rond met groene knipperlichten. Vias Institute voerde een proefproject uit om de ‘hoffelijkheidlichten’ te testen.

Dat zijn groene knipperlichten die aangeven dat een brandweervrijwilliger op weg is naar de kazerne voor een dringende interventie.

“Het proefproject kadert in het wetsvoorstel dat ik samen met collega Pillen indiende om vrijwilligers van de brandweer sneller tot in de kazerne te krijgen”, zegt Kamerlid en burgemeester Marianne Verhaert.

“De brandweerlui kunnen de lichten gebruiken om zich van thuis naar de kazerne te verplaatsen. Een groen knipperlicht dat op het dashboard bevestigd is, zorgt ervoor dat de andere weggebruikers weten dat deze vrijwilligers op weg zijn naar een dringende interventie. Door hoffelijk te zijn naar deze bestuurders en hun voorrang te verlenen waar het kan, zouden ze in theorie sneller op hun bestemming moeten aankomen.” 

Nu het proefproject afgelopen is worden de resultaten verder geanalyseerd door VIAS Institute. Zo wil men te weten komen wat de impact is op de aanrijtijden naar de kazerne, maar ook of brandweervrijwilligers zich met de hoffelijkheidslichten veiliger voelen in de auto en andere weggebruikers zich effectief anders gedragen. De brandweervrijwilligers zelf zijn alvast zeer positief over de test.  

Daarom dringt Verhaert aan om de evaluatie van het hoffelijkheidslicht snel af te ronden. ‘De brandweervrijwilligers zijn zeer positief. Het verhoogt hun veiligheid om naar de kazerne te komen en zij hebben ook de indruk dat zij sneller aanwezig kunnen zijn, al worden de resultaten van de aanrijtijden nog verder onderzocht. Ik hoop dat we snel kunnen beschikken over alle resultaten van de studie en dat we nog voor de verkiezingen het wettelijk initiatief kunnen afronden .'  

VIAS

Deel dit artikel